Záměrem vyhlášky je nově také možnost pro školská stravovací zařízení rozhodnout se, zda jim jejich personální a materiální zabezpečení umožňuje připravovat dietní stravu pro strávníky, jejichž zdravotní stav podle potvrzení registrujícího poskytovatele zdravotní péče, v oboru praktické lékařství pro děti a dorost vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu.
Za dietní stravování ve vlastním stravovacím zařízení dle vyhlášky zodpovídá provozovatel školského stravovacího zařízení. Ve školních stravovacích zařízeních, která nemají potřebné personální
a materiální podmínky k zajištění dietního stravování, umožňuje tato vyhláška odebírat dietní stravu od odborně způsobilého dodavatele.
Pro tuto oblast je vypracováno Metodické doporučení, které upravuje a konkretizuje specifika dietního stravování ve školách a školských zařízeních, jehož řešení je součástí vyhlášky. Odborným garantem Metodického doporučení a poskytování nutričních konzultací v rámci tohoto řešení je Sekce výživy a nutriční péče, z. s.
Vyjádření k novele „pamlskové vyhlášky“
Od prvního září 2018 vejde v platnost novela tzv. pamlskové vyhlášky. Ta už je nyní k dispozici na stránkách Úřadu vlády České republiky zde. Stručný komentář prof. Dostálové a Mgr. Starnovské přikládáme níže. Tématem se […]
Reportáž ve Studiu 6 k dietnímu školnímu stravování
Dnes krátce před 9. hodinou ranní proběhla na ČT1 a ČT 24 ve Studiu 6 reportáž o dietním školním stravování (v záznamu čas 2:50). Díky nejen kolegyni, která s uvedenou školou spolupracuje (k naprosté spokojenosti […]
Stručné vyjádření Sekce VNP k novele vyhlášky o školním stravování
V souvislosti s vyhláškou ze dne 26. června 2017, kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, poskytuje Sekce výživy a nutriční péče, z.s. následující stanovisko:
„Novela vyhlášky nemění řešení dietního […]
Dietní stravování ve školních jídelnách – dva roky implementace, aneb „Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“ (František Vláčil)
tisková informace Sekce výživy a nutriční péče
Před dvěma lety vstoupila platnost vyhláška MŠMT, která umožňuje přípravu dietního stravování dětí ve školách. Systémového nastavení s implementací diet nejvíce využil Středočeský, Zlínský a Moravskoslezský kraj, ale i Praha. […]
kvalifikace – kuchař pro přípravu dietního stravování
Na stránkách Národní soustavy kvalifikací je k dispozici také kvalifikace Kuchař pro přípravu dietního stravování. Kvalifikační standard, hodnotící standard a další informace najdete zde.
Legislativa a metodické návody ke stravování ve školách
Vyhlášku o školním stravování, „Pamlskovou“ vyhlášku a Informace Ministerstva zdravotnictví ČR k aplikaci přílohy k této vyhlášce (tedy pomoc pro provozovatele bufetů a automatů ve školách), Metodický návod Ministerstva zdravotnictví ČR k hodnocení ukazatelů školního stravování pomocí spotřebního […]
Mýty v dietní školním stravování – netušená a pestrá lidová tvořivost
Mgr. Tamara Starnovská
Je zajímavé, jak dlouho a úporně setrvává v Českém prostředí vlastnost pro ostatní vyspělé státy vcelku neznámá – cílená neznalost zákonných norem a odpovědnosti s nimi spojené. Přesto, že je celkem dobře známo, že neznalost […]
Vyjádření předsedkyně Sekce VNP ČAS
Vážené kolegyně, vážení kolegové,
chtěla bych Vás informovat, že jediným oficiálním partnerem MŠMT pro implementaci dietního stravování do školních jídelen je Sekce výživy a nutriční péče ČAS. Jediným oficiálním seznamem nutričních terapeutů pro tuto činnost je […]
Jak řešit dietní stravování v praxi
Mgr. Tamara Starnovská
Dietní stravování ve školských stravovacích zařízeních je poskytnutím léčebné výživy, to znamená, že jeho realizace vyžaduje odborně kvalifikovanou osobu podle zákona (96/2004Sb. v platném znění a vyhlášky 55/2011Sb. v platném znění). Tuto kvalifikaci splňuje v České republice pouze nutriční terapeut. […]
Jak postupovat, pokud školní jídelna odmítá připravovat dietní stravu
Připravili jsme stručný návod, jak postupovat, v situaci, kdy školní jídelna odmítá připravovat dietní stravu.
Informovat se u ředitele / ředitelky školy, jaký je pro to důvod. Pokud nedojde k dohodě o poskytování dietního stravování:
Kontaktovat zřizovatele školy […]
Informace SZPI k alergenům ve společném stravování
Informace SZPI k alergenům ve společném stravování, která upřesňuje, mimo jiné, informace k alergenům a podmínkám přípravy stravy při celiakii.
METODICKÉ DOPORUČENÍ k provádění některých činností souvisejících s realizací dietního stravování v zařízeních školního stravování
METODICKÉ DOPORUČENÍ k provádění některých činností souvisejících s realizací dietního stravování v zařízeních školního stravování.
Metodické doporučení bylo publikováno na stránkách Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.
Seznam nutričních terapeutů pro dietní školní stravování
Aktuální seznam nutričních terapeutů pro dietní školní stravování najdete zde
Systém dietního školního stravování – seminář MŠMT pro krajské úřady
Od 23. března 2015 probíhaly na krajských úřadech semináře zástupců MŠMT týkající se systému dietního školního stravování. Tyto semináře předcházely krajským školením, která budou probíhat v průběhu dubna 2015 ve všech krajích ČR, a která jsou zaměřená na dietní školní stravování – informace o novele vyhlášky 107/2005 Sb. v aktuálním znění a systém jejího řešení. […]
Co jsou konvenience
Konvenience jsou nejen v souvislosti se školním stravováním často diskutovaným tématem. Co jsou ale vlastně konvenience a jak se dělí?
Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava […]
Jakost potravin
Jakost je ekonomický termín a vyjadřuje stupeň naplnění potřeb vůči nějakému standardu. Je tedy třeba si uvědomit, že jakost není absolutní veličina, ale hodnota poměrná. Většinou lze na jakost pohlížet z několika hledisek, a proto […]
Alergie na potraviny, zkřížené alergie
Zkříženou alergií pyl–potravina trpí ve střední Evropě zhruba 50 % pylových alergiků. Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. Jedná se o jev, kdy IgE protilátky imunitního systému, vytvořené proti určitému alergenu, reagují na základě podobnosti v sekvenci aminokyselin na alergen jiný. […]
Formulář k přihlášení do seznamu nutričních terapeutů pro dietní školní stravování
Formulář k přihlášení do seznamu nutričních terapeutů pro dietní školní stravování
Krajská školení – metodika dietního školního stravování
Od 2. 4. budou probíhat ve všech krajích ČR školení týkající se metodiky dietního školního stravování provázející vyhlášku 107/2005 Sb. ve znění pozdějších předpisů (resp. v souvislosti s účinností vyhlášky č. 17/2015 Sb.). Odborným garantem části školení, […]
ČAS prostřednictvím Sekce VNP partnerem a odborným garantem pro MŠMT a MZ
Bc. T. Starnovská, předsedkyně Sekce výživy a nutriční péče
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) vydalo k 1. 2. 2015 novelu Vyhlášky o školním stravování, která nově uvádí možnost realizace dietního stravování (17/2015 Sb.).
[…]
Označování potravin z hlediska obsahu lepku
1. ledna 2012 vstoupilo v platnost nařízení (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které stanovuje jednotná evropská pravidla na složení a označování potravin z hlediska obsahu lepku.
Výše uvedené nařízení v podstatě nahrazuje předchozí národní požadavky stanovené vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití (část 7 vyhl. č. 54/2004 Sb. – POTRAVINY BEZLEPKOVÉ). […]
Stanovisko MZ ve věci zajištění dietního stravování dětí v rámci školní stravovací služby
Stanovisko v pdf najdete zde.
Dopisy regionům od MŠMT a ČSI
Informace, které byly rozesílány do regionů na základě vydané vyhlášky 17/2015 Sb. (vyhláška č. 107/2005 Sb v aktuálním znění. […]
Vyhláška 107/2005 v aktuálním znění, s platností od 1. 2. 2015
Dne 1. 2. 2015 nabývá účinnosti vyhláška č. 17/2015 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších předpisů. Touto novelou se dietní stravování stává součástí školního stravování. Rozhodnutí, zda […]